Hondencognitie onderzoek: geurstudy

Written by

on

Bij OhMyDog baseren we ons advies en onze cursussen en protocollen op de laatste wetenschappelijke onderzoeken. We houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetenschappelijke literatuur zodat je modern en betrouwbaar advies mag krijgen. Tijdens een survey van de literatuur zijn we dit leuke onderzoek tegengekomen. Geniet van onze kort samenvatting! 


Natuurlijk wisten we al dat honden gewoon geur supersterren waren, maar dit is gewoon tegek! In dit onderzoek over werkgeheugen (om het heel eenvoudig te maken, kan je dit min of meer vergelijken aan je kortetermijn geheugen) hebben een team wetenschappers een klassieke study met knaagdieren. Het idee is om te testen hoe veel dingen een hond in zijn/haar korte termijn geheugen kon opslagen om te gebruiken voor een taak die direct volgt. Het antwoord is een verbluffend 72! Goed om te weten, maar de gemiddelde mens kan ongeveer… 7 opslagen. 

Dus de gemiddelde mens kan ongeveer 7 dingen tegelijk in zijn/haar werkgeheugens opslagen – ergens in een tijdelijk neuronaal netwerk waar de informatie kan op de heel korte termijn worden gebruikt om een bepaalde taak uit te voeren. Een taak zoals… een telefoonnummer intoetsen. Had je je nooit eerder afgevraagd waarom telefoonnummers uit 7 cijfers bestaan (buiten het zonenummer uiteraard)?

Honden gaan hier dus blijkbaar VER voorbij. In dit onderzoek werden de honden beloond voor het aanwijzen van een nieuwe geur – een geur die ze tijdens dit onderzoek nog niet hadden geroken. Om dit te doen, moesten de honden natuurlijk IEDERE geur die ze tijdens de study kregen te snuffelen te onthouden! De honden werden dus aan steeds meer nieuwe geurmonsters blootgesteld, keer op keer. Resultaat? Een groot deel van de geteste honden presteerden beter dan toeval door het gehele beschikbare monster van.. tweeënzeventig geuren! 

Kan je beter doen, Homo sapiens?

Referentie

Sarah Krichbaum, Bart Rogers, Emma Cox, L. Paul Waggoner & Jeffrey S. Katz (Feb 2020) – Odor span task in dogs (Canis familiaris) – Animal Cognition

Foto bronvermelding

Sniff, Sniff: Photographer = Liz West. License: CC BY 2.0