Hond in quarantine: hoe voorkom ik verlatingsangst?

Written by

on

Geschreven door Laure-Anne Viselé-Jonkman, zoöloog en hondengedragstherapeut

Wat is er zo erg aan verlatinsgproblemen bij honden?

Verlatingsproblemen (“verlatingsangst” in de volksmond) is een ingrijpende aandoening bij honden en het komt helaas HEEL vaak voor, zonder dat de eigenaren het door hebben. 

Ze denken dat hun hond prima alleen kan blijven, mits ze geen bewijs van vernieling zien en/of de hond niet blaft wanneer ze naar buiten gaan. Echter kan je hond de diagnose al krijgen bij slechts één van de volgende subtielere verschijnsels: 

 • Overbodig blij bij je terugkomst, ook al ben je niet lang weggebleven;
 • Overstuur raken als je naar een ander kamer probeert te lopen; 
 • Ijsberen wanneer hij alleen thuis blijft; 
 • Bij de deur staan, starend, wanneer hij alleen thuis blijft. 

Verlatingsangst wordt door veel eigenaren gebagatelliseerd als ‘de hond doet gewoon ondeugend’ en ‘Hij zal moeten wennen’. Echter is het een serieuze gedragsaandoening die, voor veel honden, steeds erger wordt als het niet tijdig wordt behandeld. 

Naast de welzijnsaspecten (vergis je niet: je hond lijdt hier enorm onder) kan je ook rekenen op:

 • Boze buren door het geblaf/gehuil. 
 • Materiële schade: “Daaag, duur bankstel!”
 • En zelfs hoge dierenartsen kosten: Bij de ernstigste gevallen, raakt de hond zo fanatiek in zijn pogingen om uit isolatie te komen dat hij zich zwaar kan verwonden (gescheurde nagels, gebroken tanden, noem maar op)
 • Voordat je het weet, durf je niet meer met je gezin naar het restaurant. 

Ik hoop dat ik je ervan heb overtuigd dat verlatingsangst geen pretje is. 

Wat heeft verlatingsangst met corona te maken?

Een bekende risico factor bij verlatingsangst is een lange periode wanneer de eigenaren de hele tijd thuis blijven, en dan plots weer langdurig uit huis moeten werken. Daarom zien we veel klanten in onze gedragstherapie praktijk na een zwangerschapsverlof, bijvoorbeeld. 

Nu dat je thuis in quarantaine zit, ben je de hele dag met je hond. Zelfs honden die tot nu toe heel goed tegen periodes van sociale isolatie konden, zullen moeite hebben met hieraan weer gewend te raken wanneer je terug naar werk mag. 

Onze hond, bijvoorbeeld, heeft hier nog nooit een probleem mee gehad. Toch zien we nu dat hij moeite begint te hebben, wanneer we naar boven gaan om naar bed te gaan. Hij raakt zo gewend aan het constante gezelschap dat hij vergeet hoe hij zich tevreden kan houden als hij helemaal alleen is. 

Wat kan ik eraan doen?

 1. *Ga een keer de deur uit, terwijl de rest van het gezin in een andere kamer zit (dus niet samen met de hond). Doe dit gedurende minstens een halfuur (en doe het helemaal niet als je al weet dat je hond hier niet tegen kan, uiteraard. Dan ga gewoon naar stap 2)
 2. Film het gedrag van de hond. Als je de kleinste teken van onrust ziet, dan is het tijd om preventie stappen te nemen.

*Let op: Sommige honden zullen geen verlatingsprobleem vertonen  

De preventie stappen zijn niets meer dan de gewone manier waarop je een pup geleidelijk aanleert om alleen te blijven. 

Dit kan je vinden op onze puppy pagina (onder ‘opvoeding van een pup’). Dit document is, normaal gesproken, bedoeld voor onze klanten, maar we willen het gratis weggeven om op onze manier te helpen in deze moeilijke tijden. We hopen dat je het leerzaam en nuttig vindt. 

Meer lezen

 • Wil je onze puppycursus volgen? We hebben speciale aanpassingen gedaan zodat je dit, ook tijdens de corona tijd, kan. Meer lezen kan je hier doen.
 • Wil je meer lezen over je hond en corona? Hier houden we je op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en maatregelen.