Mijn hond naar de dierenarts brengen tijdens de corona periode: hoe gaat dat?

Written by

on

Geschreven door Laure-Anne Viselé-Jonkman, zoöloog en hondengedragstherapeut

Hoewel onze huisdieren niet besmet kunnen raken met het nieuwe corona virus (zover als we dat nu weten), hebben dierenklinieken het momenteel extra zwaar.

Het is geen direct contact beroep, maar het is wel een “indirect contact beroep”: ze moeten de hele dag door mogelijk besmette oppervlakken (de vacht van huisdieren) aanraken. Wat maakt het extra zwaar: ze kunnen niet zeggen dat ze voorlopig geen diensten meer verlenen. Het leven van onze huisdieren hangt af van hun beschikbaarheid.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze veilig hun beroep kunnen blijven uitoefenen?

Hieronder vind je tips over hoe je het leven van je dierenarts makkelijker kan maken:

  1. Telefonisch consult: Het kan zijn dat jouw dierenkliniek een telefonisch consult voorstelt, in plaats van een consult in de kliniek. We kunnen ons voorstellen dat je dit iets minder vindt, maar je kan je dierenarts vertrouwen: als ze dit voorstellen, dan zal de kwaliteit van het advies er niet onder lijden. Bovendien zijn sommige dierenverzekeringen recent begonnen om (voorlopig) ook telefonische consulten te vergoeden. 
  2. Bel van tevoren: Probeer eerst te bellen en niet meer direct naar de kliniek te gaan. Vooral voor het afhalen van een product of medicijn. Dit voorkomt dat de wachtkamer onverwachts vol zit. 
  3. Hou je aan de aanwijzingen van het personeel: Het kan zijn dat ze er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf het dier vast te houden, zodat jij niet binnen 1.5 meter afstand van de dierenarts komt. Dit is misschien minder prettig voor je dier, en dat begrijpen we, maar de dierenartsen moeten ook aan hun eigen gezondheid denken en niet te dichtbij jou in de buurt komen. 
  4. Geen uitje: Ga niet met zijn allen mee naar de kliniek. 1 begeleider per dier is genoeg. 
  5. PIN betalen: Betaal met PIN, in plaats van contant. 
  6. Stel niet-dringende zorg uit: bijv. vraag je dierenarts of je veilig de inenting of electieve chirurgie van je huisdier even uit kan stellen. 
  7. Hou afstand: Als je toch naar de dierenarts moet gaan, hou dan uiteraard afstand tot het personeel en andere klanten. Zorg er ook voor dat ook jouw dier op afstand blijft van het dier van een ander. 

Als we met zijn allen een extra begrip en medewerking vertonen, kunnen dierenklinieken nog tijdens de hele crisis onze huisdieren blijven verzorgen. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze hun werk op een veilige manier kunnen blijven doen! 

Voor dierenartsen en assistenten

Als je de poster graag in je praktijk wilt hangen, mag dat absoluut. Je hoeft niet op toestemming te vragen. 

Meer lezen

Wil je meer lezen over je hond en corona? Hier houden we je op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en maatregelen, zowel als tips om om te gaan met je hond tijdens de corona tijd.