Nieuw onderzoek naar hond-kat relaties en feromoon verdampers

Written by

on

Geschreven door Laure-Anne Visele (BSc, MSc, PG Dip, O& O), hondengedragstherapeute en instructeur hondentraining
5 maart 2021

OhMyDog volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van hondengedrag op de voet. Wanneer we een interessante studie vinden, vertalen we die voor je in lekentaal. Zo kwam dit onderzoek naar het gebruik van feromoonverdampers om de relaties tussen honden en katten in uw huis te verbeteren op onze radar.

Studie doelen

In deze studie van juli 2020, door het onderzoeksteam van Daniel Mills, werd het effect van feromoonverdampers voor katten en honden vergeleken op het verbeteren van hond-kat problemen thuis.

De auteurs vergeleken het effect van Feliway (kat kalmerend feromoon) en Adaptil (hond kalmerend feromoon) in een handvol huishoudens waar de kat-hond relatie niet ideaal was (angst, conflict, najagen, etc.).

Methodologie

De onderzoekers schreven de kattenbehandeling toe aan een deel van het monster, en de hondenbehandeling aan de rest. Vervolgens vroegen ze de eigenaren om de verbeteringen in de kat-hond relatie gedurende een periode van 6 weken te evalueren, en een enquête in te vullen.

Het ontwerp van deze studie had enkele redenen tot bezorgdheid, waaronder:
1. Niet placebogecontroleerd: de onderzoekers vergeleken alleen Feliway (kattenferomoon) en Adaptil (hondenferomoon); ze vergeleken deze niet met een placebobehandeling (bijv. inerte olie of gekleurd water in de verdamper)
3. Kleine steekproefomvang (17 huishoudens): dit komt echter vaak voor in studies over gezelschapsdieren
4. Op enquêtes gebaseerd: de verzorgers van de dieren werden toevertrouwd om verbeteringen objectief te evalueren. Dit opent de deur voor het “placebo by proxy” effect. Dit is hoe dat werkt: “Ik heb iets gedaan -> nu wil ik graag dat het een effect heeft gehad -> nu ben ik bevooroordeeld om tekenen van verbetering te zien -> ik er meer ontspannen over -> er komen daadwerkelijk verbeteringen”

Resultaten

Ze merkten een grote en significante verbetering op bij het gebruik van beide producten, vooral op twee fronten: minder angstige kat & minder meedogenloze hond. Interessant is dat de katten verbetering zouden vertonen op het hondenferomoon, en andersom. Dit is ofwel de weerspiegeling van:

  1. Een mogelijke ontwerpfout in de studie, en / of
  2. De onderling verbonden aard van hond-kat-problemen (bijv. De hond stopt door de verdamper meedogenloos achter de kat aan -> De kat is minder angstig en springerig -> De hond is steeds minder geïnteresseerd in het achtervolgen van de kat), en / of
  3. (Gedeeltelijk) gemeenschappelijke biologische routes bij de verwerking van feromonen bij beide soorten: met andere woorden, het hondenferomoon zou daadwerkelijk (deels?) op katten werken, en andersom. 

Take-home punten

Gezien de beperkte kosten van deze feromonenverdampers en het feit dat ze geen schade aanrichten, waarom zou je ze dan niet beide proberen? Laten we wat “citizen science” doen en het in het echt proberen. Laat ons vooral weten hoe het is gegaan!

Referentie

Prior, M.R. & Mills, D.S. (2020) – Cats vs. Dogs: The Efficacy of Feliway FriendsTM and AdaptilTM Products in Multispecies Homes – Front. Vet. Sci., 10 July 2020

Fotocredit

Photo of a cat and a dog: Courtesy of Snapwire, on Pexel. License: Pexel license. No modifications made.