Corona virus en mijn hond

Written by

on

Deze blog is geschreven door Laure-Anne Visele, Zooloog, op 16 Mar 2020. Laatste update: 20 april 2020. Het bespiegelt de inzichten op de tijd dat het werd geschreven. Voor updates, blijf aankondiginen van de WHO goed volgen

Veel hondeneigenaren voelen zich angstig over de gevolgen van het virus op hun dier.

We hebben een korte samenvatting met deze vragen hieronder samengesteld, om je te helpen op een verantwoordelijke en goed onderbouwde manier met de risico’s om te gaan. 

We hebben ons hiervoor gebaseerd op de laatste getallen en nieuws vanuit de WHO en de RIVM. Let op: De situatie verandert met iedere dag, dus hou de betreffende websites goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. Wat je ook doet, laat de sociale media niet je enige bron van informatie worden en check betrouwbare bronnen zoals WHO en RIVM regelmatig.

Kunnen honden COVID-19 symptomen vertonen? 

Tot nu toe niet. Op een paar honden werd het nieuwe virus gevonden, maar dit bleek achteraf puur uit eerder contact met een geïnfecteerde eigenaar en ze scoorde heel laag voor de virusbelasting. Op het moment wordt er vanuit gegaan dat de virussen puur uit fysieke contact werden gedetecteerd, en de honden hebben geen symptomen vertoond. 

Kunnen honden dragers zijn van het virus? 

Ze kunnen geen dragers zijn, maar ze kunnen iemand wel besmetten als ze door een geïnfecteerde persoon geaaid worden. Op dezelfde manier als een tafel dat zou kunnen doen. Omdat we toch vaak aan onze honden komen (aaien), is voorzorg wel geadviseerd om te voorkomen dat onze honden een transmissie vector worden naar de buitenwereld. 

Hoe lang kan het virus in de vacht van mijn hond blijven zitten?

We weten niet precies hoe lang het virus op een oppervlak blijft. Een pessimistische inschatting zou tot 3 dagen zijn. De meeste bevindingen schatten echter een aantal uren in (3-6). Dit gaat om hoe lang het virus op een glad oppervlak zou blijven. We hebben echter geen goede inschatting naar hoe lang het in de vacht van je dier blijft. 

Moet ik stoppen met mijn hond uitlaten?

Tenzij dit door een lockdown situatie wordt verboden, dan niet helemaal. Omdat dit zou ernstige frustratie kunnen veroorzaken, met de gedragsproblemen die erbij komen, om niet te praten over de uitdaging om de boel hygiënisch te houden als je geen (grote) eigen tuin hebt. Dus op zich mag je prima met je hond op pad, maar dan laat dan liever niemand aan hem komen. Het beste is dus op een groot gebied te lopen, waar je relatief weinig mensen tegenkomt. 

Wanneer je de hond uitlaat, doe dat dus uiteraard niet gezellig met een groepje andere wandelaars mee. Rondhangen, kletsend, op het hondenveld dichtbij andere eigenaren hoort helaas (voorlopig) tot het verleden. 

Voorkom ook dat je hond in direct fysiek contact komt met andere honden. Als je meer als één hond in huis hebt, kan je ze moeilijk apart houden. Bovendien heeft dat niet zo veel waarde. We hebben het dus hier over contact met honden die niet bij jou thuis wonen.  

Als je niet makkelijk zomaar een weinig bezocht gebied kan bereiken (omdat je geen auto hebt en in de bebouwde kom woont), betekent dat dus wel dat je hond aan minder wandelingen komt. Probeer je hond dan thuis ge’entertaind te houden en de wandelingen te beperken tot het poepen/plassen. Blijf wel drie à vijf minuten langer lopen, nadat je hond zijn behoefte heeft gedaan, om te voorkomen dat hij het doorkrijgt dat je stopt met de wandeling zodra hij klaar is. Voor tips over hoe je frustratie tegen kan houden door binnenactiviteiten te bieden, kan je deze link raadplegen. 

Mag ik mijn hond nog aaien?

Mits iedereen die dat doet eerst zijn handen eerst heel goed wast, moet dat geen problemen geven. En ik bedoel echt heel goed wassen, hè, dus volgens de richtlijnen van de WHO. Net zoals je dat zou doen bij het aanraken van een deurknop. 

Echter blijven kusjes geven en contact met je gezicht wel af te raden omdat, mocht je besmet zijn, dan besmet je hierbij makkelijk de vacht van je hond. En dit is natuurlijk even goed af te raden als wanneer je met je besmette handen op allerlei oppervlakken zou zitten.  

Mag ik andere mensen nog mijn hond laten aaien?

Liever niet. Als je zelf drager bent, dan kan je hond een vector voor transmissie worden door mensen die hem aanraken, en andersom: je weet niet of degenen die hem aanraken besmet zijn, waardoor je hond een tijdje lang een ‘besmet oppervlak’ dan wordt.  

Mag mijn hond nogsteeds naar de dierenarts? 

Dit ligt aan je dierenarts en watvoor beleid ze hiervoor hebben ontwikkeld. Sommigen zijn creatief bezig en vragen bijv. dat je in de auto wacht. Sommigen nemen uitsluitend dringende casussen nog aan om contact tussen mensen in een opgesloten ruimte te beperken.  

We hebben hierover een gehele blog geschreven (zie hier).

Mag ik nog naar de hondenschool? 

Dit hangt van: 

  • Hoe serieus de hondenschool is met hun maatregels
  • De laatste richtlijnen van de overheid 

Als het antwoord op de vragen hieronder ‘ja’ zijn voor je hondenschool, dan ben je misschien beter af om weg te blijven. 

  • Is de hondenschool best nalatig geweest, in het algemeen, in het tolereren van fysiek contact tussen honden onderling? 
  • Heeft de hondenschool duidelijke richtlijnen gepubliceerd over watvoor maatregels ze hebben genomen? 
  • Worden de lessen binnen gegeven? 
  • Worden de lessen aan grote groepen gegeven (meer als 6-7 honden)

Om meer te lezen over ons eigen beleid, kan je hierop klikken.

Als je je zorgen maakt dat je pup een achterstand oploopt, kan je onze prachtige on-line puppycursus volgen. We geven je wekelijks lessen, tips en advies zodat je de opvoeding van je pup voort kan zetten, ook tijdens de corona crisis. 

Kunnen honden massaal worden geslacht, uit voorzorg? 

Dit zou zo een publieke verontwaardiging vooroorzaken dat het uitsluitend in een extreme situatie zou worden uitgevoerd. In zo een situatie zijn we niet, in de zin dat het niet gerechtvaardigd is door wat we weten over honden en het virus. Je hebt al genoeg om wakker over te liggen, dus ik zou me hierover geen zorgen maken. Het beste wat je kan doen is het nieuws volgen, en gezond verstand voorzorgmaatregels volgen. 

Moet ik mijn hond disinfecteren?

Nee! Ga vooral niet allemaal zware schoonmaakmiddelen in zijn vacht doen. Je hond kan hierdoor zware letsels oplopen. Als je hond in contact is geweest met een mogelijk besmet oppervlak/mens, dan was het lichaamsdeel dat aangeraakt is geworden gewoon met hondenshampoo. Zorg ervoor dat je genoeg schuim maakt, en dat je het voldoende afspoelt (volg hierin gewoon dezelfde effectiviteit richtlijnen als je met handwassen doet). 

Vraag ook aan je dierenarts of een goede trimmer welke hondenshampoo je veilig op je hond mag gebruiken. 

Verder lezen

Binnenkort gaan we ook artikels publiceren over: 

  • De nagels van de hond kort houden ondanks minder wandelingen
  • Je hond vermaken tijdens quarantaine 

Illustratie bronvermelding

De foto is gemaakt door NIAID. Lisentie: CC BY 2.0