Do As I Do: de schattigste hondentraining methode!

Written by

on

Geschreven door Laure-Anne Visele, op 20 mei 2020 (foto bronvermelding onderaan)

Wat is “Do As I Do”?

“Do As I Do”, oftewel DAID, werd uitgevonden door etholoog en hondentrainster Claudia Fugazza. 

Met deze methode, demonstreer je een bepaald gedrag zelf terwijl je hond toekijkt, en je vraagt hem om het gedrag na te doen. Mits hij het fysieks kan uitvoeren, maakt het echt niet uit over welk gedrag het gaat. De hond doet je gewoon, op verzoek, na. Wanneer de hond dit doorheeft kan je hem talloze nieuwe vaardigheden binnen no time aanleren, puur door hem ze te laten zien.

Hier kan je Django, samen met Laure-Anne, Do As I Do zien demonstreren. Is hij niet schattig?

Hoe leer je dat aan de hond aan?

Ik moet hier wel de nadruk op ‘wanneer de hond dit doorheeft’, omdat dit stukje ‘metatraining’ kost wel een beetje geduld, begrip, doorverzettingsvermogen en inzicht. Deze video laat je de eerste stappen zien. 

Kort om, doe je het in de volgende stappen:

Refresher sessie

Voer een refresher sessie uit met 3 oefeningen die je hond heel goed onder de knie heeft en zonder aarzeling op verzoek kan doen. Kies hiervoor gedrag dat door een mens op een vergelijkbare manier kan gedaan worden, zo de hond de kans krijgt om parallellen te trekken tussen jouw gedrag en de zijne.

De oefeningen die de trainster op deze video gebruikt zijn: 

  1. ‘Kong’: Pak je Kong
  2. ‘Go touch’: Raak de frisbee met je neus
  3. ‘Spin’: Een draai maken. 

Doe het voor, maar hou de originele cue (commando) erin

Nu ga je de hond vragen dat hij even wacht en je gedrag observeert (‘hold’), dan ga je zelf het gedrag uitvoeren (bijv. Kong pakken). Je zegt dan ‘copy’ (wat, in deze context, ‘doe het’ betekent), en kort daarna nog de originele cue (bijv. ‘Kong’). 

Met de tijd, heeft de hond het door dat, als je ‘hold’ zegt, je iets interessants zal doen, en dat je hem vervolgens een bekende opdracht zal geven met een rare cue (‘hold’) die eigenlijk een beetje op zijn gedrag lijkt. Zo ziet het er uit, dus, in de ogen van je hond: 

Mijn mens zegt ‘hold’ -> Mijn mens doet iets. Ik kan beter goed kijken. -> Mijn mens zegt ‘copy’ -> Mijn mens zegt een bekende cue (bijv. ‘Kong’) -> Ik doe het (bijv. Ik pak de Kong) -> Ik krijg een snoepje. Leuk! 

Dezelfde keten ga je met de andere 2 oefeningen ook doen, afwisselend zodat de hond snapt dat je in al deze oefeningen altijd ‘hold’ en ‘copy’ zegt.  

Probeer het gedrag uit te lokken puur door het voor te doen

Wanneer je de bovengenoemde stap keer op keer (op keer op keer op keer) hebt herhaald, kan je steeds langer wachten tussen je verzoek om je na te doen (‘copy’) en de exacte cue (bijv. ‘Kong’) te benoemen, om de hond steeds meer de kans te geven om dit voor zichzelf te gaan verwerken. 

Op een bepaald moment, hoef je ‘Kong’ helemaal niet meer te zeggen, nadat je het voor hebt gedaan. DAT is de vaardigheid die je je hond aan het aanleren bent.  

Het is van uiterst belang dat je tijdens deze sessie blijft afwisselen tussen die bekende opdrachten, anders denkt de hond dat het alleen voor de Kong situatie telt en dat je demonstratie gewoon een ander commando is voor ‘Pak de Kong’, in plaats van een gedrag dat hij hoort na te doen. 

Begin met nieuwe trucjes

Nu mag je voorzichtig beginnen met nieuwe opdrachten waar hij voorheen helemaal niet bekend mee was. Hij kan die nu, puur uit je demonstratie, uitvoeren. Het zal je niet binnen twee dagen lukken, maar de resultaten zijn zo leuk en je kan echt hilarische dingen met je hond dan doen! Kijk maar naar de video! 


 

De ethologie van DAID

Ook op ethologisch (de wetenschap van diergedrag) gebied is DAID volkomen interessant. Imitatie is een kernbegrip in de ethologie, en er is nog behoorlijk wat discussie over wat het precies betekent. De zuiverste vorm van imitatie is een dier die, puur op basis van een demonstratie, een volkomen onwaarschijnlijk gedrag doelloos and zonder inzicht uit zal voeren. Andere wetenschappers beheren dat echte imitatie wel inzicht voor het intrinsieke doel van het gedrag vergt, en dat de mens vrijwel de enige diersoort is die het dus kan. 

Andere vormen van leren die op imitatie kunnen lijken, maar het toch niet zijn, zijn, o.a.: 

  1. Sociale facilitatie (een vorm van sociaal leren): Ik ben een groep dier en mijn groepsgenoten doen wat. Ik ga het ook doen (bijv. iedereen gaat tegelijk slapen) of iedereen gaat samen op jachtmodus; 
  2. Lokale versterking (ook een vorm van sociaal leren): Ik zie een soortgenoot interesse voor een plek/object vertonen. Ik ga het ook verkennen en ontdekt dan per ongeluk dat het me kan helpen een doel bereiken (bijv. een kat in je huis kan deuren open doen en de andere katten komen hier per ongeluk achter, puur omdat zij ook tegen de deurklink springen); 
  3. Operante conditionering (trial-and-error): Erachter komen dat een bepaald gedrag een bepaald vervolg kan leveren (bijv. als ik ga zitten, krijg ik een snoepje); en
  4. Klassieke conditionering: Een band leggen tussen een voorheen onbekend iets en iets bekend (bijv. je hond leert heel snel dat de lijn betekent dat hij binnenkort voor een wandeling gaat, maar de eerste keer weet hij dat helemaal niet). 

Ethologen hebben naar DAID met een wetenschappelijke bril gekeken om al die invloeden uit elkaar te halen om te bepalen of DAID wel bewijs van pure imitatie in niet-humane dieren is. Dit zorgt voor heel interessante discussies in de ethologie!  

Dit is een heel leuke video van een DAID les door het Family Dog Project zelf (Adam Miklosi’s wereldberoemd onderzoeksteam)

Dus DAID is niet alleen super leuk om te doen, maar het is ook op wetenschappelijk gebied reus interessant! 

Do As I Do cursus in Den Haag

Check onze Beyond Obedience kalender om te zien wanneer OhMyDog de Do As I Do cursus weer geeft!  
 

Aanmelden

 
(Kies Beyond Obedience als cursus, en schrijf Do As I Do als doel)

Bronvermelding

Standing corgi: Downloaded from PxFuel (Terms of Use). No modifications made.